joi, 10 septembrie 2009

Vitalie Pârlog prim-ministru


Ministrul Justiţiei în exerciţiu, Vitalie Pârlog, a fost desemnat, prin decret prezidenţial, în funcţia de premier interimar, transmite Serviciul de presă al Preşedinţiei.

„În legătură cu survenirea situaţiei de incompatibilitate şi imposibilitatea exercitării atribuţiilor sale de către Prim-ministrul în exerciţiu, în vederea asigurării continuităţii în administrarea treburilor publice până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, în temeiul art. 100, art. 101 şi art. 103 din Constituţia Republicii Moldova şi al art. 3 şi art. 5 din Legea despre statutul deputatului în Parlament, Preşedintele Republicii Moldova a semnat decretul, potrivit căruia Vitalie Pârlog, ministru al justiţiei, se desemnează, din data de 14 septembrie 2009, în calitate de Prim-ministru interimar, până la formarea noului Guvern”, se spune în decretul semnat de preşedintele în exerciţiu Vladimir Voronin.

Amintim că, în cadrul şedinţei de miercuri a Executivului, un grup de miniştri în exerciţiu, în frunte cu premierul Zinaida Grecianâi, şi-au depus demisia din funcţia de membri ai Guvernului din cauza incompatibilităţii acesteia cu funcţia de deputat.

Vitalie Pârlog s-a născut la 28 iulie 1974, în oraşul Nisporeni (Republica Moldova). A studiat între anii 1992–1997 la Universitatea Liberă Internaţională, Departamentul Drept, specialitatea – Drept internaţional.

Activitatea profesională şi-a început-o în anul 1993 în calitate de consultant juridic în cadrul unei companii private internaţionale. În perioada anilor 1997-2001 activează în funcţia de consultant principal în cadrul Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova, Serviciul acte ale Preşedintelui.

În ianuarie 2001 este numit Director adjunct al Direcţiei Agent Guvernamental şi Relaţii Internaţionale a Ministerului Justiţiei. Din anul 2001 este Reprezentantul Guvernului Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Director al Direcţiei Generale Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană a Ministerului Justiţiei.

În perioada anilor 2001-2005 a activat în calitate de membru al Comitetului Director pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, membru al Comisiei Europene pentru Eficacitatea Justiţiei a Consiliului Europei, membru al Comitetului de Experţi pentru ameliorarea procedurilor de protecţie a drepturilor omului din cadrul CDDH al Consiliului Europei, conducător al delegaţiei moldave la Comitetul European pentru problemele penale al Consiliului Europei. Din anul 2005 este membru al Comisiei guvernamentale permanente pentru organizarea executării hotărârilor definitive ale Curţii Europene a Drepturilor Omului versus Republica Moldova.

La data de 20 septembrie 2006 prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova, Vitalie Pârlog este numit în funcţia de ministru al justiţiei. El şi-a păstrat funcţia de ministru şi în cele două cabinete conduse de Zinaida Greceanâi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu