joi, 10 septembrie 2009

Istoria unor capitalişti


Comunistul VORONIN capitalistul nr.1 al Moldovei Născut în anul 1941, VORONIN a făcut primii paşi pe "tărâmul muncii socialiste" ca brutar, ajungănd ulterior activist în organele raionale de partid, preşedinte al Executivului raional Ungheni, în funcţii de răspundere în Comitetul Central al Partidului Comunist Muncitoresc, Consiliul de Ministri al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenească, prim-secretar al Comitetului orăşenesc de partid Bender, ministru al afacerilor interne al Republicii Moldova.
In ierarhia militară a urcat până la gradul de general-maior (al Ministerului de Interne sovietic, având şi cetăţenie rusă), în timp ce în activitatea parlamentară a fost deputat în Sovietul Suprem al R.S.S.M. în anii 1980-1990, deputat în Parlamentul Republicii Moldova şi membru al Biroului permanent.
A dispărut de pe arena politică pana în 1993, când a revenit în forţă, în calitate de preşedinte al Partidului Comunist din Republica Moldova . La 4 aprilie 2001, a fost ales preşedinte al Republicii Moldova.
În octombrie 2000, înainte de a fi ales preşedinte, Vladimir VORONIN a fost declarat "persona non-grata" în municipiul Iasi . Primarul Constantin Simirad a declarat că "această decizie este valabilă pe teritoriul municipiului Iasi , ca urmare a declaraţiilor inamicale ale domnului VORONIN la adresa tricolorului romanesc", pe care l-a numit un drapel fascist.
Preşedintele Vladimir VORONIN nu seamănă deloc a fi, cum işi zice, un presedinte "comunist". "Comunistul nr. 1" al ţării s-a deprins cu luxul. În timp ce preşedintele Chinei Hu Jintao a locuit la staţiunea balneară de la Karlovy-Vari într-un apartament care costa 200 de dolari pe zi, preşedintele VORONIN a cerut să i se dea apartamente al căror cost depăşeste 1000 de dolari pe zi. La fel procedează VORONIN şi cănd participă la diverse simpozioane, întruniri.
În 2001, imediat după ce a devenit preşedinte, V.VORONIN a trecut din limuzina sa BMW, care costase 50 000 de dolari într-un automobil mai scump şi mai luxos, un Mercedes, pentru care s-a plătit 150 000 de dolari. VORONIN locuieşte la vila din pădurea Condrita, vila care aparţine statului, situată la 39 km de oraş, 500 de hectare de pădure, sunt înconjurate cu un gard înalt de sârmă ghimpată - ca un adevarat lagăr de concentrare.
Reparată capital în timpul preşedintiei lui Petru Lucinschi (aici a fost primit preşedintele rus Vladimir Putin), în ultimii 4 ani acest bun al statului a devenit un bun al familiei VORONIN. VORONIN şi-a mai construit pe acel teritoriu încă o vila . Vila actuală şi spaţiile auxiliare - pentru cele aproape o sută de slugi, bodyguarzi, îngrijitori şi dresori de animale - au fost de două ori renovate şi modernizate.
La această vilă luxoasă "modestul" preşedinte comunist se comportă ca un boier feudal: ţine cai de rasă, pe aleile parcului conduce în mare viteză motocicleta sa de lux pentru care fiul Oleg a plătit 20 000 dolari, organizează banchete pentru prietenii de partid. Una dintre cele mai prospere familii de capitalişti din cea mai săracă ţară a Europei este familia preşedintelui comunist VORONIN.
Va urma

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu